Microgreens a hlávkové saláty, přímo od farmáře z Fryštáku u Zlína.

Kategorie příspěvků

Nejnovější komentáře

    Nejnovější komentáře

      5 nejoblíbenějších druhů microgreens a jak je použít v kuchyni

      26. 4. 2023
      Michal Haničinec

      Microgreens jsou zelenina, která se sklízí těsně po vyklíčení. Microgreens mohou pocházet z mnoha různých druhů semen. Tento článek shrnuje 5 nejlepších druhů microgreens, které lze pěstovat doma a zahrnout do svého jídelníčku a návod, jak je používat v kuchyni.

      Klíčky pravděpodobně znáte, ale nyní je čas prozkoumat svět microgreens. Zatímco klíčky se pěstují bez půdy v nakličovací nádobě, microgreens se pěstují většinou v půdě.

      Nejlepší způsob, jak popsat microgreen je, že je to malý výhonek semene zeleniny. Místo čekání, až klíček zcela dozraje, se microgreens sklízejí, když jsou jen 3-9 cm vysoké.

      5 nejoblíbenějších druhů microgreens

      Brokolice

      Microgreens brokolice, která je úžasně bohatá na minerály, je také jednou z nejjednodušších odrůd na pěstování doma. Má docela jemnou chuť, i když některým lidem připadá lehce nahořklá a má křupavou strukturu. Jsou mnohem bohatší na živiny než hlávka zralé brokolice, díky čemuž jsou skvělým způsobem pro ty, kteří nemají rádi chuť brokolice.

      Microgreens brokolice je všestrannější než zralá brokolice, protože je křehčí. Je skvělým předkrmem, přísadou do těstovin nebo rizota a na pizzu. Chuť se dobře snoubí s máslem, olivovým olejem, citronem, limetkou, lehkými octy, česnekem, rajčaty, chilli, olivami, uzeným masem, jako je pancetta a prosciutto, bílou rybou, bylinkami, jako je bazalka a rozmarýn, tvrdými sýry, jako je jako parmazán a pecorino nebo čerstvé sýry feta.

       

      Rukola

      Pokud se vám zralá rukola zdá příliš hořká a peprná, pak si možná pochutnáte na rukole microgreens. Chuť je poněkud podobná, ale jemnější a textura je lahodně šťavnatá. Pěstují se poměrně snadno, ale nepotřebují tolik vláhy jako jiná semena, takže pokud pěstujete vlastní, dejte pozor, abyste je nepřelili.

      Na salát smíchejte salátové listy, s hrstí microgreens rukoly, s nakrájenou zeleninou, kaki a kozím sýrem. Přidejte rukolu na pizzu, na konci vaření je vmíchejte do polévky z červené čočky a po zavadnutí podávejte. Do salátu přidejte rukolu s nastrouhaným parmezánem a citronovým octem.

       

       

       

      Ředkvičky

      Skvěle dodají vašim pokrmům nádech pikantnosti jako vyzrálá odrůda. Jsou to jedny z nejlepších microgreens k domácímu pěstování, protože jsou připraveny ke sklizni během pouhých 10 dnů od výsadby.

      Microgreens ředkvičky je nejvhodnější pro syrové použití, konkrétně jako ozdoba, protože listy vadnou, pokud jsou vystaveny delšímu působení tepla. Ředkvička doplňuje pikantní pokrmy a může přidat pokrmu barvu, když se umístí na polévky a saláty. Listy lze také navrstvit do sendvičů pro pikantní tóny, ozdobit s ní na kari a nudle, jako je pad Thai, podávat k tučnému masu nebo smíchat s nakládanou mrkví pro pikantní sladkokyselou přílohu. Mikrozelenina ředkvičky dobře hodí k paprikám, mrkvi, lilku, zelené cibulce a masu, jako je hovězí maso, drůbež, vepřové maso a mořské plody.

       

      Zelí nebo kapusta

      Kromě toho, že patří mezi nejzdravější mikrozeleniny, které si můžete vychutnat, červené zelí vypadá také skvěle, s tmavě pigmentovanou fialovou barvou. Chuť zelí se u jednotlivých druhů trochu liší. Obecně však mívají jemnou chuť, něco jako směs špenátu a zelí s nádechem brokolice. Microgreens kapusty je jednoduše označení pro listy mladé, nezralé rostliny kapusty. Téměř všechny odrůdy kapusty lze sklízet v této mladé fázi. Drobné stonky i listy jsou jedlé, mají žvýkavou, ale šťavnatou texturu a lehce pepřovou chuť, podobnou rukole.

      Micro zelí a kapusta se nejlépe používají čerstvé jako jedlá ozdoba k doplnění zemité chuti do pokrmů. Microgreeny lze posypat pečené maso a zeleninu, přidat do polévky, dušených jídel a kari, použít na pizzu nebo zamíchat do těstovin. Microgreens mají oříškovou a pepřovou chuť, která doplňuje kyselá, sladká, tučná a slaná jídla. Microgreens se také dobře hodí k rajčatům, bramborám, lilku a sladké paprice, masu jako je drůbež, hovězí, vepřové a telecí maso, mořským plodům, sýrům včetně parmazánu, mozzarelly a pecorino a dalším bylinkám, jako je bazalka, oregano nebo petržel.

      Špenát

      Stejně jako jejich zralé protějšky jsou špenátové microgreens skvělým zdrojem železa, prvku, který podporuje řadu metabolických procesů v celém těle. Špenát s vysokým obsahem nerozpustné vlákniny, která pomáhá podporovat vaše trávicí zdraví, je také dobrým zdrojem vápníku, kyseliny listové, vitamínu C, vitamínu K, vitamínu E a beta-karotenu.

      Microgreens špenátu jsou nejvhodnější pro aplikace za syrova, protože jeho křehká a jemná struktura nemůže odolat vysokým teplotám. Nejčastěji se používají jako ozdoba pro zvýraznění chuti a vizuální přitažlivosti pokrmu a dávají se do čerstvých zelených nebo ovocných salátů, přidávají se na mořské plody, jako jsou mušle, sypou se do polévek, vrství se do sendvičů a zdobí se přes bramborové placky nebo quiche. Lze je také přimíchat do smažených hranolků, těstovin a zeleninových příloh. Dobře hodí k masům, jako je drůbež, steak, jehněčí a ryby, krevety, pórek, brambory, jarní česnek, kopr, řepa, rozinky, sýr feta, olej z vlašských ořechů, citronová šťáva a piniové oříšky.

      Výhody Microgreens

      Microgreens jsou možná malé, ale z nutričního hlediska mají velký potenciál. Ve skutečnosti je porce microgreens často lepším zdrojem vitamínů a minerálů než zralá zelenina. Fungují dobře ve všech druzích pokrmů, takže je snadné je zařadit do běžného jídelníčku.

      Přesné rozložení živin u microgreens se liší od jedné odrůdy k druhé, ale obecně jsou vynikajícím zdrojem antioxidantů a mají vysoký obsah draslíku, fosforu, vápníku, hořčíku, železa, zinku a mědi. Mají také folát, což je skvělé, pokud trpíte jeho nedostatkem.

      Společně vás tyto živiny pomáhají chránit před určitými druhy onemocnění, jako jsou srdeční choroby, cukrovka a Alzheimerova choroba.

      Potenciální rizika konzumace microgreens

      Možná jste slyšeli, že existuje riziko otravy jídlem z konzumace microgreens, ale to je ve skutečnosti vzácné a souvisí se záměnou mezi microgreens a klíčky.

      Klíčky vyžadují velmi teplé a vlhké podmínky, aby se mohly vyvinout, takže riziko, že se u nich vytvoří bakterie, které mohou vést k otravě jídlem, je vyšší.

      To není případ microgreens, pokud jsou pěstovány v nekontaminované půdě nebo na pěstební podložce na jedno použití.

       

      Závěr

      Pokud je pro vás těžké sníst denně tolik zeleniny, kolik byste měli, řešením je konzumace microgreens! Umožňují vám těžit z celé řady důležitých živin a jsou ideální pro vybíravé jedlíky, protože se snadno přimíchávají do jiných jídel. Nejlepší ze všeho je, že se nemusíte spoléhat na to, že je naskladní vaše místní obchody, protože si je můžete snadno vypěstovat doma a mít tak nekonečné zásoby.

      Zdroje:

      https://puregreensaz.com/best-microgreens-to-grow/

      https://floristkid.com/popular-microgreens-for-chefs/

      https://livingfreshfoods.com/f/top-6-healthiest-microgreens

      Napsat komentář

      Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

      PŘIHLAŠTE SE K ODBĚRU NOVINEK

      Vše okolo pěstování, tipy, vychytávky a návody. Jednou za čas přímo do e-mailu.
      Holešovská 457
      Fryšták, 763 16
      +420 602 779 437
      Provozovna potravinářského podniku, dle osvědčení MMZL 181900/2020.
      Grafický návrh od 
      WordPressak
      .
      map-marker
      Košík0
      Košík je prázdný!
      Pokračovat v nákupu
      linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram