Microgreens, sadbové rostliny a příslušenství, přímo od farmáře z Fryštáku u Zlína. 

Kategorie příspěvků

Co jsou microgreens a k čemu jsou dobré?

10. 6. 2021
hanicinec

V gastronomii tvoří microgreens významnou roli. Pro svou vizuální stránku jsou oblíbené nejen u známých šéfkuchařů. Jídlo s microgreens je chutnější, zdravější a plné vitaminů. Co se však skrývá pod pojmem microgreens? To se dozvíte v našem článku.

Slovo microgreens lze doslovně přeložit jako mikrozelenina. Z toho můžeme lehce odvodit, že se jedná o mladé výhonky zeleniny a rostlin vyrostlých ze semen. Sklízí se v rané fázi, kdy rostlině začínají vyrůstat první listy, obvykle při dosažení velikosti od 2,5 do 15 centimetrů. Často se nesprávně zaměňují s klíčky. Jejich pěstování se však oproti klíčkům liší délkou časového horizontu. V zemi stráví přibližně 6 až 21 dní po zasetí. Mezi nejoblíbenější druhy patří brokolice, hořčice, rukola, koriandr, hrášek nebo ředkvičky.

Hlavní benefity microgreens

  • Pěstování je možné kdykoliv během roku, v pohodlí domova a zvládne ho i úplný začátečník.
  • Obsahují plno zdraví prospěšných látek, vitamínů, minerálů a živin.
  • Jsou bohaté na hořčík, draslík, železo, zinek a měď.
  • Fungují jako skvělý antioxidant a posilují imunitu.
  • Skvěle chutnají, snadno se uchovávají a jsou ozdobou talíře.

Tip: Pokud chcete vědět, jak microgreens připravit, přečtěte si náš článek.

Pěstování microgreens doma

Vypěstovat microgreens v domácích podmínkách není žádná věda. K pěstování je ideální použití speciálně určených nádob, do které se vloží zemina a organická semena. Během několika dní se můžete těšit na výsledky. Výhodou domácího pěstování je, že si jednoduše opatříte čerstvou a chutnou mikrozeleninu, kterou snadno uchováte v lednici a zkonzumujete.

Obsažené vitaminy a minerální látky

Microgreens ve své přírodní podobě obsahují plno vitamínů, prvků a živin. Jsou bohaté na vitaminy A, B, C a K. Díky vitamínům a zdraví prospěšným látkám (železo, zinek, hořčík, draslík, měď) pomáhají posilovat imunitu. Většina odrůd luštěnin má také vysoký poměr bílkovin. V porovnání s dospělou podobou rostlin mají microgreens mnohem více prospěšných látek a enzymů.

Zdravotní účinky

  • Přispívají k normální funkci imunitního systému
  • Pomáhají snižovat únavu a vyčerpání
  • Jsou zásobárnou vitamínů a silným antioxidantem
  • Pomáhají optimalizovat hladinu cukru v krvi

Použití microgreens v kuchyni

Microgreens jsou poměrně všestranné a lze je využít mnoha způsoby. Chutí jsou aromatičtější než klíčky. Díky svému vzhledu dodají jídlu šmrnc a ochutí jakékoliv jídlo. Hodí se do čerstvých salátů, na dochucení polévek, přípravu wrapů, zdravých koktejlů, na upečenou pizzu, hotové tacos a jako univerzální ozdobu hotových pokrmů.

Tip: Microgreens doporučujeme okamžitě spotřebovat nebo nejdéle do 3-5 dnů při správném skladování.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

PŘIHLAŠTE SE K ODBĚRU NOVINEK

Vše okolo pěstování, tipy, vychytávky a návody. Jednou za čas přímo do e-mailu.
Grafický návrh od 
Demo Theme
.
map-marker
Nákupní košík
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram