V gastronomii tvoří microgreens významnou roli. Pro svou vizuální stránku jsou oblíbené nejen u známých šéfkuchařů. Jídlo s microgreens je chutnější, zdravější a plné vitaminů. Co se však skrývá pod pojmem microgreens? To se dozvíte v našem článku.
Slovo microgreens lze doslovně přeložit jako mikrozelenina. Z toho můžeme lehce odvodit, že se jedná o mladé výhonky zeleniny a rostlin vyrostlých ze semínek microgreens. Sklízí se v rané fázi, kdy rostlině začínají vyrůstat první listy, obvykle při dosažení velikosti od 2,5 do 15 centimetrů. Často se nesprávně zaměňují s klíčky. Jejich pěstování se však oproti klíčkům liší délkou časového horizontu. V zemi stráví přibližně 6 až 21 dní po zasetí. Mezi nejoblíbenější druhy patří brokolice, hořčice, rukola, koriandr, hrášek nebo ředkvičky.
Tip: Pokud chcete vědět, jak microgreens připravit, přečtěte si náš článek.
Vypěstovat microgreens v domácích podmínkách se může zdát na první pohled velmi jednoduché, ale tak, jako pro pěstování rostlinek je i pro vypěstování microgreens v domácích podmínkách potřeba dodržovat nějaká pravidla. K pěstování je ideální použití speciálně určené nádoby, do které se vloží zemina případně jiná fyzická opora pro rostlinku a organická semena. Pak už jen stačí kontrolovat přísun živin, vody, světla a během několika dní se můžete těšit na výsledky. Výhodou domácího pěstování je, že si jednoduše opatříte čerstvou a chutnou mikrozeleninu, kterou snadno uchováte v lednici a zkonzumujete.
Microgreens ve své přírodní podobě obsahují plno vitamínů, prvků a živin. Jsou bohaté na vitaminy A, B, C a K. Díky vitamínům a zdraví prospěšným látkám (železo, zinek, hořčík, draslík, měď). Většina odrůd luštěnin má také vysoký poměr bílkovin. V porovnání s dospělou podobou rostlin mají microgreens mnohem více prospěšných látek a enzymů.
Microgreens jsou poměrně všestranné a lze je využít mnoha způsoby. Chutí jsou aromatičtější než klíčky. Díky svému vzhledu dodají jídlu šmrnc a ochutí jakékoliv jídlo. Hodí se do čerstvých salátů, na dochucení polévek, přípravu wrapů, zdravých koktejlů, na upečenou pizzu, hotové tacos a jako univerzální ozdobu hotových pokrmů.
Tip: Microgreens doporučujeme okamžitě spotřebovat nebo nejdéle do 3-5 dnů při správném skladování.
Nejnovější komentáře