K pěstování Vašich vlastních microgreens je zapotřebí několik základních pomůcek, o kterých jsme hovořili v článku s názvem:
Jaké nástroje potřebuji k domácímu pěstování? Stručně řečeno jsou to:
Pokud máte zájem o pěstební sadu na pěstování microgreens neváhej nás kontaktovat
Jakmile nashromáždíte všechny potřebné pomůcky, začátek by měl být snadný. Následující jednoduché kroky vám pomohou:
Připravte si pěstební podnosy - Při opětovném použití nádoby se ujistěte, že je dezinfikována a suchá a vložte pěstební rohož.
Připravte a zasejte semena - Semena, kterým prospívá namáčení (obvykle větší semena nebo semena s pevnou slupkou), by měla být namočená přes noc nebo několik hodin před výsevem. Semena rovnoměrně rozprostřete po celém povrchu rohože.
Zakryjte a čekejte - Podnosy, by měly být v tomto bodě zakryté. Mnoho semen nepotřebuje ke klíčení žádné světlo – to, co potřebují, je vlhkost. Někteří pěstitelé přikryjí podnosy plastovým sáčkem nebo plastovým obalem, aby podpořili klíčení.
Zalévejte podle potřeby - Podnosy, které jsou odkryté nebo na slunném parapetu, bude potřeba alespoň jednou denně postříkat rozprašovačem. Pamatujte, že důležité je udržovat semena vlhká, ale ne mokrá, dokud nevyklíčí. Jakmile semena vyklíčí, doporučuje je postříkávat jednou nebo dvakrát denně.
Sklízejte - Jakmile jsou microgreens vysoké několik centimetrů a mají vyvinuté pravé listy, jsou připraveny ke sklizni. Ostrými nůžkami odstřihněte stonky těsně nad půdou.
Nejčastějším problémem, kterému čelí pěstitelé microgreens, je plíseň.
Nadměrné zalévání vodou pěstebního média může podpořit růst plísní, které zničí úrodu. Z tohoto důvodu někteří pěstitelé dávají přednost spodnímu zavlažování – pomocí pěstebního podnosu s drenážními otvory a nechávají vodu prosakovat nahoru z pevného podnosu, který je pod ním naplněný vodou.
Mytí microgreens zkracuje jejich již tak krátkou trvanlivost, takže nejlepší je sklízet pouze to, co potřebujete, a vyhýbat se zbytečnému oplachování.
Po sklizni microgreens s nimi při skladování zacházejte jako s řezanými květinami. Odříznuté konce stonků vložte do mělké nádoby s vodou a dejte ji do lednice na později.
Podrobněji jsme se o nejlepších typech microgreens, které může pěstovat i úplný začátečník bavili v článku: Jak vybrat ty nejlepší semínka pro pěstování?
Mezi běžně pěstované mikrorostlinky patří salátová zelenina, listová zelenina, jedlé květiny, bylinky a dokonce i některé druhy kořenové zeleniny.
Nejjednoduššími microgreens k pěstování jsou ty, která mají velká semena, zatímco menší druhy semen jsou složitější.
Tyto odrůdy mají tendenci se velmi snadno pěstovat, ale hustota vypěstovaných rostlin bude menší kvůli větším rozměrům semen.
Mezi běžně pěstované microgreens velkých semen patří řepa, mangold, koriandr, kopr, fenykl, kapusta, petržel, výhonky hrachu, slunečnice a pšeničná tráva.
Mezi běžně pěstovaná středně velká semena patří rukola, bazalka, brokolice, zelí, chia, hořčice, ředkvičky, špenát a tuřín.
Tato drobná semena, mnoho z nich jsou byliny, je trochu náročnější na pěstování, protože je obtížné je rovnoměrně vysévat do pěstebního média.
Mezi běžně pěstovaná malá semena patří vojtěška, amarant, celer, máta, oregano, šalvěj a tymián.
Druh | Dny do sklizně | Chuť |
Červená bazalka | 20 – 30 dní | Chuť bazalky |
Velkolistá italská bazalka | 20-30 dní | Silná aromatická chuť bazalky |
Řepa | 20-30 dní | Mírně nahořklá s nádechem sladké chuti řepy |
Bok Choy zelí | 20-30 dní | Křupavá dužina a chuť podobná kapustě |
Kapusta | 20-30 dní | Křupavá dužina s mírně hořkou až sladkou chutí |
Kopr | 15-30 dní | Šťavnatý kopr a mrkvová chuť |
Fenykl | 20-30 dní | Jemná fenyklová příchuť |
Hořčice | 15-25 dní | Mírně nahořklá hořčicově svěží chuť |
Ředkvičky | 15-30 dní | Křupavá a kořeněná chuť ředkvičky |
Daikon ředkev | 10-15 dní | Pikantní chuť pepře |
Brokolice | 9-14 dní | Jemná kapustová chuť |
Květák | 9-14 dní | Jemná pikantní chuť zelí |
Slunečnice | 7-10 dní | Výrazná, ořechová a křupavá chuť |
Mrkev | 14-20 dní | Jemná mrkvová chuť |
Nejnovější komentáře