Microgreens jsou chutné a plné živin, a to natolik, že jsou popisovány jako multifunkční potraviny. Přesto se u některých mohou vyskytnout obavy ohledně jejich bezpečnosti.
Pojďme si odpovědět na několik základních otázek. Je bezpečné je jíst syrové? A proč? A co ty škodlivé bakterie a plísně?
Abychom to zkrátili, jsou syrové microgreens bezpečné ke konzumaci? Ano, většinou. Klíčky obvykle nejíme syrové, protože často rostou hydroponicky v bezpůdním a vlhkém prostředí (špatné větrání a málo slunečního záření), což podporuje růst bakterií a plísní. Microgreens naproti tomu vyrostly v mnohem čistším prostředí. To znamená, že microgreens mohou obsahovat škodlivé zárodky, když jsou konzumovány syrové, ale šance jsou mizivé. Přesto je lepší je před konzumací syrové lehce opláchnout.
Toto riziko zmizí v tom okamžiku, když si microgreens koupíte z obchodu, který následuje všechny potřebné směrnice. Jako je naše provozovna. Ta dodržuje všechny hygienické předpisy, všechny nádoby, misky jsou pravidelně umývány a dezinfikovány, zaměstnanci při pěstování používají rukavice, návleky na boty, na hlavu + kompletní oblek. Vše je kompletně zkontrolováno a schváleno hygienou a provozovna je zapsána jako „Provozovna potravinářského podniku, dle osvědčení MMZL 181900/2020.“
Naše provozovna prošla detailní kontrolou a vše proběhlo a bylo vyhodnoceno, jako v pořádku. Tudíž si můžete být jistí, že naše microgreens budou vždy prvotřídní kvality, postup pěstování, zpracování a expedice na nejvyšší úrovni. V současné době poskytujeme i chlazenou přepravu. Jsme připraveni na léto, kdy v tomto období posílat balíčky s microgreens je velký risk a pokud někdo tak činí, hazarduje se zdravím svých zákazníků. V tom případě nikomu nedoporučujeme takové microgreens kupovat.
U microgreens lidé nejedí kořenovou část. Půda v květináči je připravena s dostatečným množstvím živin pro růst rostlin a tím to končí. Tím, že nebudete jíst kořenovou část, snížíte riziko na minimum.
Nejlepším způsobem, jak zajistit bezpečnost potravin, je dobře je uvařit, abyste zabili všechny možné choroboplodné zárodky – včetně spór, bakterií, parazitů a plísní. Vaření však nevyhnutelně degraduje některé zdravé živiny (to jsou ve vodě rozpustné vitamíny a enzymy), proto většina lidí microgreens nevaří.
Pro pěstování bezpečnějších microgreens je důležitá také kvalita semen. Budete se muset ujistit, že společnost, od které si semena objednáváte, má dobrou pověst.
Dezinfekce semen je krok, který mnoho pěstitelů často přeskakuje, ale mohl by pomoci snížit problémy s plísní. To lze provést přidáním lžičky potravinářského peroxidu vodíku, do vody při namáčení semen. Nechte semena hodinu namočit a poté semena několikrát opláchněte čistou vodou.
Existuje mnoho typů pěstebních médií pro pěstování microgreens.
Ve skutečnosti srovnávací studie zjistila vyšší počet choroboplodných zárodků v půdě z rašeliny než v recyklovaných textilních vláknech a rohožích z juty-kenafových vláken. Zejména u bakterií, E.coli a plísní (kvasinek). Navzdory ceně je jednorázová pěstební podložka hygieničtější způsob pěstování než rašelinová půda.
To znamená, že pokud pěstujete microgreens v menším měřítku (pro vlastní potřebu), může být dobré používat pěstební rohože.
Ne nutně! Domácí pěstitelé nemusí mít správné dezinfekční postupy a kroky kontroly kvality, což by mohlo vést k nekonzistentní kvalitě a množení bakteriálních zárodků.
Pokud pěstujete své vlastní microgreens, jejich správné skladování je velmi důležité pro zachování čerstvosti a vitality. Měly by se skladovat v chladničce při teplotě do 4 °C. Nakonec by se měly sníst, co nejdříve alespoň do 3-5 dnů.
Vyhoďte je v případě, pokud zjistíte, že mají zatuchlý zápach a slizký vzhled.
Těhotné ženy, děti a starší lidé by se vždy měli vyhýbat konzumaci syrových mikrozelenin. Tato skupina lidí má slabší imunitní systém a je náchylná k infekcím. Zejména mikrogreeny a klíčky vojtěšky, jetele a fazole mungo jsou odpovědné za několik ohnisek otrav jídlem v USA.
Jíst napadené syrové microgreens vás může dostat do problémů. Zde jsou čtyři běžné infekce, které můžete dostat konzumací microgreens.
Většina choroboplodných zárodků po uvaření uhyne, nejezte je syrové, pokud si nejste jisti kvalitou mikrorostlinek.
Některé microgreens vám mohou způsobit nevolnost, pokud jich sníte hodně. Obsahují určité chemické sloučeniny, které pro nás jsou mírně toxické. Pokud jsou konzumovány v malých množstvích, jsou zcela bezpečné k jídlu.
Například:
Pohanka je microgreen obsahující sloučeninu zvanou fagopyrin. Při konzumaci ve velkém množství tyto toxické sloučeniny způsobí zarudnutí, otok a pocit pálení pokožky. Způsobuje, že naše pokožka je citlivá na sluneční záření a může to trvat několik dní.
Vojtěška je oblíbená drobná mikrozelenina. Běžně používaná syrová v různých pokrmech a polévkách, ale je také jednou z mikrozelenin s nejvyšší mírou propuknutí nechtěných reakcí.
Vojtěška microgreens obsahuje množství špatných sloučenin, které zahrnují saponiny, lektiny a kanavanin. Zatímco tyto přírodní látky jsou většinou neškodné v malém množství, mohou způsobit zánět, průjem, zažívací potíže, nadýmání a příznaky podobné lupusu, pokud dojde k jejich konzumaci ve velkém množství.
Obsahuje saponiny, kterých se, ale lze snadno zbavit. Chcete-li odstranit saponiny, existuje několik technik, které můžete použít. Jednodušší způsob je namočit semínka do vody, několikrát je opláchnout (a promnout), dokud se tekutina nevyjasní.
Nejnovější komentáře