Microgreens a hlávkové saláty, přímo od farmáře z Fryštáku u Zlína.

Kategorie příspěvků

Nejnovější komentáře

    Nejnovější komentáře

      Novinka v nabídce Petržel a Pažitka

      28. 4. 2023
      Michal Haničinec

      Petržel i pažitka jsou jedny z nejvšestrannějších bylin používaných při vaření, a proto jsme se obě byliny rozhodli zařadit do naší produkce.

      Petržel i pažitku, lze nově zakoupit na našem e-shopu rovnou ve dvou možných gramážích.

      Petržel prodáváme v gramáži 15 g za 30 Kč a 30 g za 48 Kč. Pažitku potom 30 g za 30 Kč a 50 g za 48 Kč.

      Díky chlazené dopravě, kterou nabízíme, je posléze můžete použít, jako čerstvou ozdobu, ale i jako čerstvou kořenící přísadu do různých pokrmů.

      Petržel

      Petržel, nejen že je skvělou přísadou do vaření, jak si ukážeme níže, ale je také plná vitamínu C, železa a přírodního antiseptika, chlorofylu. Je také dobrým zdrojem folátu, draslíku, mědi, zinku a vitamínů A, B a K. Bylina obsahuje esenciální oleje, které obsahují sloučeniny jako limonen, eugenol a myristicin, které dodávají bylince její jedinečné aroma. Pro její skvělé léčebné vlastnosti se stala oblíbenou již ve starověkém Řecku, ale i v ájurvédské medicíně v Indii.

      Pažitka

      Pažitka je taktéž dobrým zdrojem vápníku, železa, fosforu a síry. Obsahuje také vysoké množství draslíku, vitamínu A, vitamínu C a vitamínů B. Pažitka se léčebně používá po tisíce let, nabízí mírný stimulační účinek a antiseptické, antibakteriální, diuretické a protizánětlivé vlastnosti. Historicky se používala k léčbě bolesti v krku a údajně prospívá trávení a krevnímu oběhu.

      Petržel, díky její lehké vůni a svěží chuti, s jemným pepřovým a zemitým nádechem, lze použít do čehokoli od salátu přes omáčky až po polévky. Můžete ji také použít nasekanou a přisypat ji, jako ozdobu do polévek, hummusu nebo smíchat s mletým masem, jako je jehněčí, nebo s ní můžete dochutit pečené hovězí a zeleninu. Petržel je zvláště oblíbená bylina v kuchyni Středního východu. Je hlavní bylinkou pro plnění hroznových listů a je klíčovou složkou klasického libanonského salátu tabbouleh, který se vyrábí z bulguru, máty, petržele a zeleniny. Nadále se skvěle hodí k bramborám, kukuřici a česnekovému chlebu, přidat ji do pesta nebo rajčatové omáčky nebo použít do marinád na maso, ryby a drůbež.

      Ani pažitka v tomto ohledu nezůstává pozadu a při vaření můžete použít celou rostlinu. Na rostlině pažitky se vyvíjí i jedlé fialové květy s jemně česnekovou a cibulovou chutí. Květy jsou skvělé jako ozdoba, nebo je můžete restovat nebo dokonce opéct s kuřecím masem. Listy i květy pažitky nabízejí jemnou cibulovou chuť s česnekovými tóny.

      Pažitka je nejoblíbenější čerstvá a je oblíbená jako univerzální ozdoba většiny slaných jídel. Obvykle se s ní posypávají pečené brambory, bagely se smetanovým sýrem a uzeným lososem a pokrmy s vejci, zejména vejce benedikt. Nakrájená pažitka může dodat cibulovou chuť dresinkům, dipům, olejům, marinádám, bramborovým jídlům, quiche, míchaným vejcím nebo dokonce máslu. Je také oblíbenou a vyhledávanou přílohou ke grilovaným steakům nebo pečené drůbeži. Bylinku lze použít k dochucení vývarů a polévek nebo do salátů.

      Nejlepší na petrželi bezesporu je, že ji můžete koupit prakticky kdekoliv, a to čerstvou nebo sušenou. Také se snadno pěstuje, proto ji mnoho zahradníků má na svých záhoncích. Ale skvěle si vystačíte i s její sušenou podobou.

      Čerstvá pažitka vydrží v lednici zabalená v papírové utěrce v uzavíratelném plastovém sáčku asi týden. Stonky lze také postavit do sklenice naplněné několika centimetry vody. Můžete ji také celou zmrazit. Nebo jednoduše ukrojte pár lžic pažitky do misky na kostky ledu a naplňte ji vodou nebo olejem. Zmrazte pro pozdější použití.

      Napsat komentář

      Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

      PŘIHLAŠTE SE K ODBĚRU NOVINEK

      Vše okolo pěstování, tipy, vychytávky a návody. Jednou za čas přímo do e-mailu.
      Holešovská 457
      Fryšták, 763 13
      +420 602 779 437
      Provozovna potravinářského podniku, dle osvědčení MMZL 181900/2020.
      Grafický návrh od 
      WordPressak
      .
      Sleva 100 Kč na první nákup
      Slevový kupon ti pošleme na email
      * S odeslním e-email souhlasíte se zpracováním osobních údajů.
      map-marker
      Košík0
      Košík je prázdný!
      Pokračovat v nákupu
      linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram