Petržel i pažitka jsou jedny z nejvšestrannějších bylin používaných při vaření, a proto jsme se obě byliny rozhodli zařadit do naší produkce.
Petržel i pažitku, lze nově zakoupit na našem e-shopu rovnou ve dvou možných gramážích.
Petržel prodáváme v gramáži 15 g za 30 Kč a 30 g za 48 Kč. Pažitku potom 30 g za 30 Kč a 50 g za 48 Kč.
Díky chlazené dopravě, kterou nabízíme, je posléze můžete použít, jako čerstvou ozdobu, ale i jako čerstvou kořenící přísadu do různých pokrmů.
Petržel, nejen že je skvělou přísadou do vaření, jak si ukážeme níže, ale je také plná vitamínu C, železa a přírodního antiseptika, chlorofylu. Je také dobrým zdrojem folátu, draslíku, mědi, zinku a vitamínů A, B a K. Bylina obsahuje esenciální oleje, které obsahují sloučeniny jako limonen, eugenol a myristicin, které dodávají bylince její jedinečné aroma. Pro její skvělé léčebné vlastnosti se stala oblíbenou již ve starověkém Řecku, ale i v ájurvédské medicíně v Indii.
Pažitka je taktéž dobrým zdrojem vápníku, železa, fosforu a síry. Obsahuje také vysoké množství draslíku, vitamínu A, vitamínu C a vitamínů B. Pažitka se léčebně používá po tisíce let, nabízí mírný stimulační účinek a antiseptické, antibakteriální, diuretické a protizánětlivé vlastnosti. Historicky se používala k léčbě bolesti v krku a údajně prospívá trávení a krevnímu oběhu.
Petržel, díky její lehké vůni a svěží chuti, s jemným pepřovým a zemitým nádechem, lze použít do čehokoli od salátu přes omáčky až po polévky. Můžete ji také použít nasekanou a přisypat ji, jako ozdobu do polévek, hummusu nebo smíchat s mletým masem, jako je jehněčí, nebo s ní můžete dochutit pečené hovězí a zeleninu. Petržel je zvláště oblíbená bylina v kuchyni Středního východu. Je hlavní bylinkou pro plnění hroznových listů a je klíčovou složkou klasického libanonského salátu tabbouleh, který se vyrábí z bulguru, máty, petržele a zeleniny. Nadále se skvěle hodí k bramborám, kukuřici a česnekovému chlebu, přidat ji do pesta nebo rajčatové omáčky nebo použít do marinád na maso, ryby a drůbež.
Ani pažitka v tomto ohledu nezůstává pozadu a při vaření můžete použít celou rostlinu. Na rostlině pažitky se vyvíjí i jedlé fialové květy s jemně česnekovou a cibulovou chutí. Květy jsou skvělé jako ozdoba, nebo je můžete restovat nebo dokonce opéct s kuřecím masem. Listy i květy pažitky nabízejí jemnou cibulovou chuť s česnekovými tóny.
Pažitka je nejoblíbenější čerstvá a je oblíbená jako univerzální ozdoba většiny slaných jídel. Obvykle se s ní posypávají pečené brambory, bagely se smetanovým sýrem a uzeným lososem a pokrmy s vejci, zejména vejce benedikt. Nakrájená pažitka může dodat cibulovou chuť dresinkům, dipům, olejům, marinádám, bramborovým jídlům, quiche, míchaným vejcím nebo dokonce máslu. Je také oblíbenou a vyhledávanou přílohou ke grilovaným steakům nebo pečené drůbeži. Bylinku lze použít k dochucení vývarů a polévek nebo do salátů.
Nejlepší na petrželi bezesporu je, že ji můžete koupit prakticky kdekoliv, a to čerstvou nebo sušenou. Také se snadno pěstuje, proto ji mnoho zahradníků má na svých záhoncích. Ale skvěle si vystačíte i s její sušenou podobou.
Čerstvá pažitka vydrží v lednici zabalená v papírové utěrce v uzavíratelném plastovém sáčku asi týden. Stonky lze také postavit do sklenice naplněné několika centimetry vody. Můžete ji také celou zmrazit. Nebo jednoduše ukrojte pár lžic pažitky do misky na kostky ledu a naplňte ji vodou nebo olejem. Zmrazte pro pozdější použití.
Nejnovější komentáře